An10rust Lolland - Jørns Auto

Fabriksgaranti / garanti mod rust

Se på fotos her på siden – er dette “syn” hvad du forventer af en bil der er “beskyttet” af en rustgaranti ?

På alle biler der markedsføres i Danmark, yder leverandøren en garanti mod gennemtæring af bilens karosseri og undervogn – en garanti der ofte ( eller altid ) omtales som rustgaranti.

Netop anvendelsen af ordet rustgaranti betyder at bilejeren opfatter fabriksgarantien som en garanti for at der ikke opstår rust nogen steder på karosseri og undervogn i den tid som garantien løber.

Virkeligheden er dog en helt anden.

Det er vigtigt at bilejeren læser de til garantien knyttede betingelser – betingelser hvor der netop står at garantien kun dækker gennemtæring af karosseri og undervogn – altså en tilstand hvor stålpladen er gennembrudt indefra.

En gennemtæring der er startet ved et stenslag i bilens lak, vil således ikke været dækket af garantien, idet denne skade opstår udefra.

På enkelte bilmærker er garantien mod gennemtæring begrænset til den lakerede del af bilen – altså ingen dækning af undervognens vigtige dele.

Foto fra en undervogn på et bilmærke som tilbyder én af de længste fabriksgarantier mod gennemtæring. Bilen er, på det tidspunkt hvor fotoet er taget, 9 år “gammel”.

Klik på foto for at få vist en større udgave

Andre undtagelser fra garantien mod gennemtæring kan være rustskader på hjulførende dele ( bærearm, for- og gangbro m.v.), brændstoftank og -forbindelser samt bremserør og andre vigtige undervognskomponenter. Disse dele behandles som en naturlig ting ved en SUVO rustbeskyttelse og undervognsbehandling.

Fotos her på siden er fra en undervogn på et bilmærke som tilbyder én af markedets længste garantier mod gennemtæring. Bilen er på det tidspunkt 9 år “gammel” – en alder der betyder at den under normale omstændigheder skulle have en væsentlig restlevetid her i landet.

Fotos viser selvfølgelig ikke en undervogn der er “pilrådden” – det er dog lysende klart at styrken i undervognen er / vil blive væsentligt nedsat.

Bilejeren har dog fornuftigt nok valgt at få udført en Rustbeskyttelse for at forlænge bilens levetid – en beslutning der burde være foretaget allerede når bilen er ny – eller i hvert fald i bilens første leveår.

Netop den lange garanti mod gennemtæring er en væsentlig årsag til at bilejeren udskyder beslutningen om supplerende rustbeskyttelse til hun / han enten bliver gjort opmærksom på påbegyndende rust i undervognen i forbindelse med periodisk syn – eller at tiden hvor “rustgarantien” udløber nærmer sig.

Bilejeren har en klar ( og meget forståelig ) forventning om at hun / han intet behøver at foretage sig i forbindelse med rustbeskyttelse / undervognsbehandling i den tid garantien løber – bilen bør jo være beskyttet – også til klimaet i Danmark i denne periode.

Klik på fotos nedenfor for at få vist en større udgave.
Åbningstider

Mandag – fredag : 7:30 – 17:00
Lørdag : 10:00 – 12:00

Telefon: 54 75 76 77